Dossier

Przemysław Czekała – urodzony w Wolsztynie. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Swoją przygodę z kuchnią rozpoczął w Technikum Gastronomicznym w Powodowie. W latach 2005 – 2009 Szef Kuchni w Wielkopolskich i Pomorskich Hotelach.

W Hotelu Rodan w 2009 roku zaprezentował autorski styl gotowania gdzie przez trzy kolejne lata rozwijał swój potencjał kulinarny promując kuchnię molekularną. Na swoich pokazach w lekkiej, błyskotliwej i pełnej żartów atmosferze przybliżał widzom tajniki przygotowywania produktów w ciekłym azocie oraz smażenia w wodzie.

Wielkopolski Szef Kuchni, właściciel firmy „Kreatywna Kuchnia” Czekała Przemysław założonej w 2009 roku. Od tego roku ściśle współpracuje z firmą Unilever Polska w Poznaniu gdzie jest Szefem Kuchni w Centrum Innowacyjnym.

Laureat ogólnopolskich konkursów kulinarnych. W styczniu 2011 roku wraz z ekipą narodową zdobył srebrny medal na Mistrzostwach Kulinarnych w Turcji. Dwa miesiące później zdobył srebrny medal w kategorii pasta w Serbii oraz srebrny i złoty medal na Mistrzostwach Kulinarnych w Chorwacji oraz tytuł „Master Biser Mora 2011”. W roku 2012, wraz z narodową reprezentacją zdobył trzy srebrne i jeden złoty medal podczas Międzynarodowego Festiwalu Kulinarnego w Istanbule oraz trzech medali srebrnych i dwóch złotych podczas Mistrzostw Kulinarnych w Chorwacji na wyspie Brać.

We wrześniu tego samego roku jako pierwsza w historii Reprezentacja Kulinarna Polski na czele z Przemysławem Czekałą zakwalifikowała się do udziału w V Międzynarodowym Kulinarnym Pucharze Kremla „Kremlin Cup” , jako kapitan zdobył dwa brązowe medale w kategoriach dania z ryb oraz ptactwa.

Oprócz udziału w wielu konkursach kulinarnych promował Polską Żywność wraz z —–Wyższą Szkołą Hotelarstwa i Gastronomi na Ukrainie oraz w Szwajcarii.

We wrześniu 2013 roku spełniło się jego największe marzenie. Otworzył restaurację Kasztelania w Zespole Pałacowo – Parkowym w Gułtowach miejsce, które przez wiele lat widział oczyma wyobraźni.

Wiedza, doświadczenie oraz pro aktywna postawa Przemysława Czekały w prowadzeniu kuchni ma również swoje odzwierciedlenie w akcjach charytatywnych, w których chętnie bierze udział. Pomysłodawca oraz organizator dwukrotnego gotowania 3500 litrów żurku dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Poznaniu.

Print Friendly, PDF & Email